Latest Movie :

Atam

Atam
http://bilgi-bedava.blogspot.com/2010/09/bilimin-acklayamadg-kesifler.html

Kavgada Kendini Savunma



Eğer dövüş sporları ile uğraşan kişilere birisi onlara saldırırsa ne yapacaklarını sorarsak genellikle alacağımız cevap "tekme tokat girerim" olur. Buna cevabımı önceki kısımda verdim aslında, tekme tokat girmek sizden daha çelimsiz kişilerde işe yarar, ve o kişiler de genelde size zaten bulaşmazlar. Yani, tekme-tokat etkili bir kendini savunma yöntemi değildir. Önce neyin etkili olduğuna bakalım, sonra dövüş sporlarını inceleyelim.
FİZİKSEL MÜCADALEDE ETKİLİLİK
Bana göre, fiziksel mücadelede etkili olabilmek, kendimize avantaj yaratmaya bağlıdır.
Örneğin, iki kişi bir kol mesafesinden biraz kısa mesafede yüzyüze ayakta dursun. Dövüşmeye başlayınca kim kazanır? Büyük ihtimalle daha iri olan. Ayrıca, vuruş konusunda tecrübeli değilseniz, ve belirli bir gücünüz ve tekniğiniz yoksa, darbelerinizin karşınızdaki kişide herhangi bir etkisi olmayacaktır (50 kiloluk birisinin 90 kiloluk birisine vurarak ona zarar vermesi çok ihtimal dışıdır).
Ancak atlanan SÜPER önemli bir nokta var: demin bahsettiğim pozisyonda dövüşmek zorunda değilsiniz. Avantaj yaratmaktan da kastettiğim bu.
Fiziksel mücadelede 3 türlü avantaj yaratabilirsiniz kendinize:
1. Rakibinizin etkili alanının dışında olmak. Etkili alan, omuz genişliğiniz ve yumruk mesafenizle belirlenen alandır. Bu alanın içerisinde vurmak ve savunmak kolaydır (deminki yüzyüze durma örneğini hatırlayın). Ancak eğer rakibinizin bu alanının dışına çıkıp rakibi kendi etkili alanınızın içinde tutabilirseniz, avantajınız olur. Bunu yaratmak için tek gereken yana doğru bir adımdır. Size karşı tek elini kullanabilir ve güç toplamak için mesafe olmadığından çok hafif vuruşlar yapabilir. Ama sizin iki el ve ayağınızı kullanmanız mümkündür.
2. Siz ayaktayken rakibinizin duruşunun bozulması veya yere düşmesi. Yine, 90 kiloluk vatandaş yerdeyse ve siz onun kafasının yanındaysanız, onun cüssesi çok önemli olmayacaktır (kafasına tekme atabilir veya boynuna basabilirsiniz mesela). Ayrıca, birden fazla kişiyle mücadele ediyorsanız, en azından birisi yerden kalkana kadar zaman kazanırsınız. Benzer biçimde, dizleri üstünde veya öne eğilmiş olması da bizim için avantajdır.
3. Rakibinizin hareketlerini kısıtlayacak biçimde tutuyor olmanız da bir avantajdır. Mesela, karşınızdakinin elini yukarı doğru bükerken geriye doğru bir adım atmak, sizi onun vuramayacağı bir konuma sokar. Sizin tek kolunuz meşgulken ikinci bir kişiyle mücadele edecek fırsatınız olur. Ayrıca, eğer arkadan yakalayabilirseniz, bu kişiyi diğer rakiplerinizle aranıza alarak kendinizi koruyabilirsiniz.
Ancak, tüm bunları yapabilmeniz (ki bunların hiçbiri zor değil) rakibinizin etkili alanını (başka bir ifadeyle gardını) GEÇEBİLMENİZE bağlıdır. Doğrudan yandan veya arkadan yaklaşıyorsanız siz savunan değil saldıransınızdır mantıken :)) Bunun da iki yöntemi var: blok-adım-hareket kombinasyonu ve vücudunuzu kullanmak (doğrudan rakibin üzerine zıplayarak, omuz atarak, vb yere yıkmak).
Söylediklerimi fiziksel bir örnekle anlatayım. Önce kendinize gönüllü bir partner bulun (canını yakmayacaksınız tabi ki!). Karşılıklı dururken, onun sağ elini sol elinizle tutun. Aşağı ve ileri (onun vücuduna doğru) itin. Sağ ayağınızı yandan dolaştırıp onun sol dizkapağının iç tarafından aşağı ve geriye doğru bastırın. Şimdi, elinizdeki kolunu onun gerisine doğru bükün. Diğer elinizi onun dirseğinin altından geçirip diğer kolunuzu tutun. (Şekille anlatması çok daha kolay bunu). Bu pozisyonda, onun cüssesi ne olursa olsun size saldırma şansı yoktur. Tüm vücut ağırlığınız onun tek diz eklemine binmiştir ve iki kolunuz tek bir kolunu tutmaktadır. Ayrıca, bu hareket ona zarar vermeden onu etkisiz hale getirir. Etkili savunma, bence böyle birşey: güç gerektirmiyor, öğrenmesi kolay, zarar vermiyor, ve rakibi etkisiz hale getiriyor.


NETİCE OLARAK
Etkili biçimde kendinizi savunabilmek istiyorsanız:
Yumruk yumruğa mücadele öğrenin (tavsiyem wing chun'dur)
Hem vuruş hem tutuşlar içeren bir stil öğrenin (hapkido veya jiu-jitsu olabilir). Bunlardan birisi öğrenme imkanı yoksa güreş veya judo gibi sadece tutuşa dayanan birşey de öğrenebilirsiniz. Ancak, bu durumda bu sporları yumruklaşma bile birleştirebilmek için biraz kafa patlatmak ve pratik yapmak gerekecektir.
Serbest pratik yapabileceğiniz bir ortam bulun (şimdilerde fight club/MMA türü şeyler yaygınlaşıyor. Ama bunlara ulaşamıyorsanız en azından farklı sporları yapan kişilerle serbest çalışmayı deneyin).
Son olarak da, Helio Gracie der ki "Yaşlı gibi dövüşmek gerekir, çünkü bir gün yaşlanacaksınız".

Share this article :

+ yorum + 2 yorum

19 Mart 2018 11:44

teşekkürler çok yardımı oldu saygılar

Adsız
3 Ağustos 2018 12:35

Sa ben dj dikkat

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Hiç Bir Bilgi Gereksiz Değildir - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger Template